Bibó István kihallgatási jegyzőkönyve

Olvasási idő: 2 – 2 perc

Bibó István kihallgatási jegyzőkönyve

A száz éve, 1911. augusztus 7-én született Bibó Istvánra emlékezve egy, az ellene folyattott eljárás során, 1958-ban keletkezett kihallgatási jegyzőkönyvet  teszünk közzé.

Az 1957. május 23-án letartóztatott Bibó István és Göncz Árpád, valamint a június 20-ától előzetes letartóztatásban lévő Regéczy-Nagy László elleni per a Nagy Imre per mellett a legjelentősebb politikai per volt az 1956-os forradalmat követő megtorlások sorában.

Bibó István legfőbb bűne az volt, hogy 1956. november 4. után is aktívan képviselte a forradalom ügyét. Ekkor fogalmazta meg és juttatta Nyugatra a magyar forradalommal kapcsolatos álláspontját és megoldási javaslatait, amely hosszú időre életben tartotta a „magyar kérdést”.

A vádlottak elleni per 1958. július 28-án kezdődött és a zárt tárgyalás augusztus 1-jéig tartott. A Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bíróságának népbírósági tanácsa Bibó István I. rendű, Göncz Árpád II. rendű vádlottat életfogytiglani börtönre, Regéczy-Nagy László III. rendű vádlottat tizenöt évi börtönre ítélte. Az ítélet 1958. augusztus 2-án, kihirdetéskor jogerőre emelkedett.