Az ügyvédi eskü körüli vita a sajtóban

Olvasási idő: 5 – 8 perc

A magyar ügyvéd kapja a XXI. század Magyarországának legfelemelőbb feladatát: minden egyes ügyben – legyen az polgári, büntető peres, vagy bármi más -, minden egyes ügyfele esetében köteles lesz megállapítani a nemzet érdekét. Ráadásul még azt is,hogy az ügyfele része-e a nemzetnek, hiszen az új ügyvédi eskü szövege az ügyvédet arra kötelezi, hogy a nemzet érdekében dolgozzék. Sőt: mindezen megfontolásokat megelőzőn az ügyvéd azon is el kell gondolkodjék, hogy mi is a nemzet.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja osztja a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének aggályait az ügyvédi esküvel kapcsolatban. A változtatás látszólag formális, hiszen ki ne gondolná helyesnek, hogy mindenki a nemzet érdekében dolgozzon, az ügyvédi titok megtartására pedig jogszabály kötelez.

December végén megváltozott az ügyvédi eskü, olvasom az Indexen. Bevallom, hogy egészen mostanáig én sem hallottam erről, de gondolom, hogy az érintetteken kívül nem sok emberhez jutott el ez az eset.

A kisfiam, olykor, amikor nagyon siet, hogy egyik szobából sürgősen a másikba vigyen néhány műanyag elefántot, szervált, orrszarvút és kudut, közben ledönti pár könyvemet, szétszakítja az ingemet, szilánkosra töri a telefonomat, és beveri az orrát. A kuduk áthelyezése – kérdezzék csak meg őt – halaszthatatlan volt, és útja során a megkérdőjelezhetetlen jó szándék vezette. Olykor a kormány is hasonló hozzá: a túlmozgásos igyekezet, hogy négy sarkából kifordítsák a világot (lásd még: “befejezni a rendszerváltást”) olyasmiket is kikezd, szétszed, amit talán a lendületen túl ők se tudnának semmivel sem indokolni.

Szép példa erre az új ügyvédi eskü szövege, amely az Alkotmány Alaptörvényre való cserélése alkalmából született meg salátatörvényben szabályozva. Szükség nem volt új esküre, köszönet sincs benne sok.

Mindannyian tudjuk, hogy vannak közhelyes alapigazságok, amelyekkel igazából senki nem vitatkozik:  a tűzoltó bátor, a vörösboros marhapörkölt jó, a dohányzás káros. És az ügyvédeket senki nem szereti.

Blogunk eddig sem volt a védők szócsöve, s a jövőben sem tervezünk hasonló irányváltást, viszont – mégiscsak egyfajta szomszédszakmáról lévén szó – fel szeretnénk hívni a figyelmet az új ügyvédi eskü szövegére, amely – tudomásunk szerint – a szűk szaksajtón kívül sajnálatosan kevés figyelmet kapott. Pár kósza újságcikk megemlékezett ugyan róla, de ha az olvasó szeme nem fókuszál a megfelelő hívószavakra, lazán átsiklik felette.

Nem szeretnénk szaporítani a szót, ezért a legcélravezetőbbnek (s esetlegesen a hozzászólás-cunami kiprovokálása felé vezető legrövidebb útnak) azt tartjuk, hogy egymás mellé tesszük a régi, illetve az új (január óta hatályos) szöveget, majd egy-két költői kérdéssel zárjuk a mai vitaposztot.

Orbán Viktoron új betegség nyomai mutatkoznak, az akut esküfóbiáé. Kedves Vezetőnk legfrissebb becsípődése szerint aki bármilyen formában esküt tesz az országban, az a pártunkra és kormányunkra, továbbá sallangoktól mentes, szépen kiszínezett alaptörvényünkre tegye. Európa felé is lemondott nagyjából mindenről, egyedül Simor esküje az amibe úgy kapaszkodik utolsó mentsvárként, mint részeg akrobata a letépett manézszsinórba. Meg aztán itt van az ügyvédek esküvése is, amibe sikerült sikeresen belepiszkálni. Úgyhogy én már csak azt várom, hogy a családtudósok javaslatára a házastársi eskü is tartalmazzon az Orbán iránti hűségre és az alaptörvényre valami közvetlen utalást.

És Ön mit gondol? Ossza meg véleményét akár itt a kommentek között, akár a Facebook-oldalunkon!