Publikáló ügyvédek: dr. Grád András könyvei

Publikáló ügyvédek: dr. Grád András könyvei

Olvasási idő: 3 – 4 perc

Dr. Fekete Mária és dr. Grád András felajánlásából kapta meg a könyvtár a Pszichológia és pszichopatológia jogászoknak című kötet második, frissen megjelent kiadását, amelyet ezúton is köszönünk!

A hazai jogászképzésben hosszú időn át kevés lehetőség nyílt magas szintű pszichológiai ismeretek megszerzésére. A gyakorló jogászok viszont tapasztalatból tudhatják, hogy az ügyvédi irodákban, tárgyalótermekben gyakran fordulnak meg pszichés zavarokkal küszködő emberek, ezért fontos lenne, hogy ezekben az elkerülhetetlen helyzetekben minél több ismerettel rendelkezzenek e betegségekre vonatkozólag.

A könyv kifejezetten a jogászok igényeihez és szükségleteihez igazodó munka. Részletesen és közérthetően ismerteti a pszichiátriai kórképeket, segít azok felismerésében és eligazít a betegség várható lefolyása dolgában. Megtudhatjuk belőle, miként alakult ki az antiszociális személyiségzavar (régebbi nevén: pszichopátia), és hogy mennyiben várható kriminális magatartás egy pszichopatától.

Megérthetjük, hogy miért követnek el bűncselekményeket az egyes skizofrének, illetve kóros szexualitású személyek, miként értékelhetjük a bontóperek szempontjából a szenvedélybetegségeket és más zavarokat, vagy gondolkodhatunk azon, hogy tehetünk-e bármit a perlekedési tébolyban szenvedőkkel.

A könyv bemutatja a leggyakrabban ismertetett tesztek és terápiás eljárások leírását, továbbá fontos fejezeteket tartalmaz az igazságszolgáltatás pszichológiájával kapcsolatban. Éppúgy szól a polgári és büntetőeljárás, valamint a büntetés-végrehajtás pszichológiai összefüggéseiről, mint a hatékony jogászi kommunikáció lehetséges módszereiről.

A 10 éve megjelent nagysikerű könyv második, átdolgozott, bővített kiadását tartja kezében az olvasó. A mű naprakészebbé vált, hiszen az elmúlt évek során számos tényező megváltozott, például jogszabályi hátteret kapott a mediáció, új drogok tűntek fel, és komoly társadalmi problémává vált a súlyos bűncselekményekbe is torkolló előítéletes gondolkodás, ekként a könyv olyan új fejezetekkel egészült ki, mint a viselkedési addikciók, organikus mentális zavarok vagy az előítélet.

A mű egyaránt ajánlott gyakorló jogászoknak, joghallgatóknak és mindazoknak, akik nem csupán értetlen szemlélőként, hanem kompetens szakemberekként szeretnének kapcsolatba kerülni azokkal az ügyfeleikkel, akik valamilyen pszichés zavarban szenvednek.

A kötet hozzáférhető a könyvtárban.

Dr. Grád András másik új könyve, A strasbourgi emberi jogi bíráskodás kézikönyve negyedik kiadása is hamarosan olvasható lesz itt, a könyvtárban.