Új könyveink

Olvasási idő: 4 – 7 perc

Mi a kereskedelmi jog? Nos a választ illető szakmai konszenzusról aligha beszélhetünk. Ez persze nem csupán a magyar jogéletre jellemző, a külföldi tételes jogok és elméleti munkák is az egyetértés hiányáról tanúskodnak. Holott a konszenzus fontos lenne. Nem azért, hogy a „monizmus-dualizmus” című, az urbánusok ésa népi írók közötti ellentétre emlékeztető, nem igazán fontos vitára pontot tehessünk. Hanem, hogy eldönthessük: valóban egy sajátos, belső logikának engedelmeskedő összefüggő joganyagról van-e szó, vagy elég, ha megegyezünk abban, hogy a kereskedelmi jog valamiféle véletlenszerűen találkozó és gyorsan változó normák tömegéből összeálló „gazdasági jog” – bármit is jelentsen ez – és ennél több szót az ügy nem is érdemel.

E könyv abból a meggyőződésből született, hogy az előbbi megközelítés a helyes, mert a koherens jogra a gazdaságnak égető szüksége van. A szerző meggyőződése továbbá, hogy létezik olyan központi elem, amely köré a gazdaság joga saját belső logikáját követve felépíthető, ez pedig a vállalkozás fogalma.

Jelen mű a rendszerváltás utáni szakirodalomban talán az első próbálkozás egy ilyen rendszer felépítésére, a vállalkozások státuszjogától a gazdaság sajátos jogviszonyain át az e jogviszonyokat érintő jogviták eldöntésének kérdéséig. A könyv egyaránt szól a gyakorló jogászoknak és a gazdasági vagy jogi tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóknak, és egyben az elmélet képviselőihez szóló felhívás is az anyag továbbfejlesztésére.

A nagy sikerű Büntető eljárásjog könyv előző kiadásának megjelenése óta két év telt el. Ez idő alatt a Be. több alkalommal is módosult, így szükségessé vált többek között az új Bvtv. és az új Ptk. hatályba lépéséből adódó változások átvezetése. Emellett az anyagi jogi szabályozás egyes újdonságai – bizonyos súlyos pénzügyi visszaélések, a megelőző pártfogás új rendszere, valamint a határzár kapcsán – is hatással voltak a büntető eljárásjogra. A szerzők igyekeztek továbbá azokra a koncepcionális kérdésekre is röviden kitérni, amelyek az új büntető eljárásjogi kódex előkészítése során máris körvonalazódni látszanak, így a könyv reményeik szerint a következő években is jól tükrözi majd a büntetőeljárás elméletének és gyakorlatának aktuális helyzetét.

A mű szerkezete nem változott, a szerzők továbbra is a törvény szövegét csak az általuk szükségesnek tartott helyeken és részletességgel idézve, a bírói gyakorlat legfontosabb eredményeire koncentrálva törekedtek egy jól áttekinthető, a lényeget kiemelő és a törvény értelmezését elősegítő olyan szakkönyv létrehozására, melyet a joghallgatókon kívül a büntető igazságszolgáltatás valamennyi területén dolgozó szakemberek is haszonnal forgathatnak.

„Mintegy 18 év telt el azóta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal munkatársainak közreműködésével megjelent a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) első kommentárja. Az eltelt közel két évtized alatt a Tpvt. számtalan változáson ment keresztül, miközben a hazai jogalkalmazási gyakorlat is jelentős mértékben gazdagodott, amelynek különös jelentősége van a jogterület működése és fejlődése szempontjából. A hazai versenyjog az elmúlt 25 évben – e lassan induló, ám folyamatos építkezés eredményeként – egyre inkább olyan komplex jogterületté fejlődött, ami a törvényi szabályozás gyakorlati megvalósulását bemutató és elemző, átfogó, új kommentár elkészítését, kiadását igényelte. Mindez nem jöhetett volna létre a Gazdasági Versenyhivatal munkatársainak és a terület elismert gyakorlati szakembereinek – bíráinak, ügyvédeinek – építő hozzájárulása nélkül. Bízunk abban, hogy e Kommentár hozzájárul a joggyakorlat fejlesztéshez és jobb megismeréséhez. Haszonnal forgathatják nemcsak a versenyjoggal foglalkozó szakmai közönség tagjai, hanem a megfelelésre törekvő jogkeresők is, akiknek hatékonyabb tájékoztatása és versenyjogi tudatosságának növelése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt célja.”