Könyvajánló - 2011. június 14.

Könyvajánló – 2011. június 14.

Olvasási idő: 2 – 4 perc

Boytha Györgyné dr. (szerk.): Versenyjogi jogsértések esetén érvényesíthető magánjogi igények

A versenyjogban a közjogi, azaz a versenyhatósági jogalkalmazás mellett egyre nagyobb jelentősége van az ún. magánjogi jogérvényesítésnek is. Ez alatt olyan, a polgári bíróságok előtt benyújtott keresetek értendők, melyekben a keresetet benyújtó vállalkozások vagy magánszemélyek egy versenyjogi jogsértés kapcsán kívánnak polgári jogi jogkövetkezményeket érvényesíttetni. A polgári jogi jogkövetkezmények közül legjelentősebb természetesen a kártérítés.

A téma aktualitását és fontosságát mutatja, hogy az Európai Bizottság ún. Zöld Könyvet (European Commission Green Paper – Damages actions for breach of the EC antitrust rules) fogadott el e tárgykörben, széleskörű szakmai vitát nyitva ezzel. Az egyes uniós tagállamokban szintén élénk diskurzus folyik a témáról – ezt bizonyítja a számos nemzetközi konferencia, idegen nyelven írt tudományos cikk és elemzés. Ehhez kívánnak a szerzők is társulni, a hazai piacon igazi novumnak számító, átfogó és a gyakorlati problémákra választ kereső könyvükkel.

Gombos Katalin: Bírói jogvédelem az Európai Unióban – Lisszabon után

Részlet az Előszóból: “Az Európai Unió jogrendszere több aspektusból is egyéni jogvédelmet valósít meg, valamint biztosítja a joghoz, az igazságszolgáltatáshoz és a jogvédelemhez való megfelelő és hatékony hozzáférést – nem csupán tagállamai, hanem polgárai: az egyének számára is. … Ebben a folyamatban döntő szerepe volt a közelmúltban hatályba lépett Lisszaboni Szerződésnek, ami a jogvédelem terén több újdonságot is hozott. Hatályba lépését követően az egyik legizgalmasabb kérdés az alapjogok Európai Unión belüli helyzete, az Alapjogi Charta megváltozott jogi kötőerővel való érvényesülésének kérdése, az Európai Unió és az Európa Tanács jogvédelmi rendszerének egymáshoz való viszonya. A mű kitekint az Európai Unió Bíróságának megváltozott szerepére, a Lisszaboni Szerződéssel módosult hatásköreire, továbbá számba veszi az uniós jogalkalmazás különböző közvetlen és közvetett eszközeit.”